Informatie

Chesser Demoboard is een digitaal schaakbord dat ontwikkeld is ter ondersteuning bij schaaklessen op scholen en verenigingen. 

Het digitale schaakbord kan middels een digitaal bord of beamer gebruikt worden en is eenvoudig in gebruik.
​Het programma hoeft niet geïnstalleerd te worden op een systeem. 

Je kunt het gewoon op je PC of een USB zetten en vandaar uit openen en gebruiken. Tijdens de instructie kunnen er allerlei stellingen en zetten op vertoond worden, die eventueel van te voren al zijn gemaakt en opgeslagen. Ook onmogelijke posities ( bijvoorbeeld 2 witte koningen) zijn geen probleem. 

Door het gebruik van speciale symbolen en aanwijspijlen en de mogelijkheid van het markeren van velden is Chesser Demoboard het ideale instrument voor de enthousiaste schaakdocent.

Download hier de PDF-handleiding voor Chesser:

Download English Manual for Chesser:

Bekijk hieronder (zonder te downloaden) de digitale handleiding:

Inhoudsopgave:

  1. Inleiding
  2. Eenvoudig opzetten van een positie
  3. Opslaan en openen van posities
  4. Het geven van een instructie met ChesserDemo
  5. Gebruik van bijzondere tekens en functies
  6. Printen van een werkblad
x

ChesserDemo is een digitaal schaakbord dat ontwikkeld is ter ondersteuning bij schaaklessen op scholen en verenigingen. Het digitale schaakbord kan middels een digitaal bord of beamer gebruikt worden en is eenvoudig in gebruik. Het programma hoeft niet geïnstalleerd te worden op een systeem . Je kunt het gewoon op je PC of een USB zetten en vandaar uit openen en gebruiken. Tijdens de instructie kunnen er allerlei stellingen en zetten op vertoond worden, die eventueel van te voren al zijn gemaakt en opgeslagen. Ook onmogelijke posities ( bijvoorbeeld 2 witte koningen) zijn geen probleem . Je start het programma door op Chesser demo.exe te dubbelklikken.
Mogelijk krijg je het volgende scherm, omdat Windows het programma niet herkent.​​

Door op Meer informatie  te klikken kun je aangeven dat je door wil gaan en start het
programma.


​​x

Je kunt onmiddellijk beginnen met het plaatsen van stellingen op het bord. Dit doe je door een stuk te selecteren en naar een veld te slepen. Als je een stuk wilt verwijderen sleep je hem naar de balk rechts naast het bord. Naast stukken kan er ook een blauwe ster, een groene plus of een rode min worden geplaatst.  ​​ 

Als je een volgende stelling wilt opzetten klik je op de schuifknop midden onder de legenda waar de stukken staan.

​​​​Je ziet nu een menu verschijnen waarin je rechts een leeg bord kunt selecteren:​
Daarnaast is er ook de mogelijkheid om een bord met beginstelling te selecteren. (2e bord van rechts) De knop met FEN maakt het mogelijk om stellingen vanuit andere schaakprogramma’s in ChesserDemo te plakken. Nadat je op FEN hebt geklikt komt er een scherm waarin je de FEN-code kunt plakken.

Als je stellingen van plek wilt verwisselen selecteer je de naam (rechts onderin) en sleep je hem naar de plek tussen de andere stellingen waar je hem hebben wilt.
Het bord werkt nu net als een magnetisch schaakbord. Je kunt zetten doen, ook illegale zetten, stukken erop zetten en eraf halen.

x

Het handige van ChesserDemo is dat je verschillende stellingen op kunt zetten en kunt opslaan. Je hoeft dus niet meer voor de klas je stellingen op te zetten, dit heb je thuis al gedaan. Daarnaast kun je in het tekstvak aan de rechterkant van je scherm allerlei tekst plaatsen. ​​​In de bovenste 3 tekstvakken kun je tekst kwijt die je bij iedere stelling te zien krijgt, die hoort dus bij de set. Bijvoorbeeld in tekstvak 1 de naam van je club, in tekstvak 2 welk niveau (bijvoorbeeld Stap 2) en in tekstvak 3 de naam van het Onderwerp ( bijvoorbeeld Dubbele Aanval) Je plaatst er tekst in door er op te klikken en te typen. Je kunt ze ook leeg laten, of eentje leeg laten. ​​​


​​Bij “naam stelling” zie je bij een leeg bord “Empty Board” staan. Die kun je vervangen door de naam van je stelling ( bijvoorbeeld Opgave 1) Daaronder is de mogelijkheid om eventueel een toelichting (bijvoorbeeld een zoekstrategie) te plaatsen. Deze teksten horen dus alleen bij de desbetreffende stelling. Tenslotte kun je op het cirkeltje klikken en aangeven welke kleur aan zet is.​

​​Op deze manier kun je meerdere stellingen achter elkaar invoeren.Met de pijlen naar links en rechts kun je door de stellingen navigeren. Dit kan overigens ook door op de benaming onderaan te klikken. Stellingen kunnen verwijderd worden door er met de rechtermuisknop op te klikken en Delete te selecteren.

​​Als je op deze manier verschillende stellingen hebt gemaakt wil je ze als setje opslaan. Dit doe je door op Save te klikken en de plek te kiezen waar je het setje stellingen op wil slaan.

​​Als je de set weer wil openen klik je op Open ( kan zowel links boven als in menu rechtsonder)en selecteer je de set.

​​Als je klaar bent met een set en een andere wilt maken klik je rechtsonder op New Set en je begint weer met een blanco set.​​

Extra optie: je kunt stellingen ook afzonderlijk opslaan en openen. Dit doe je door op de stelling met de rechtermuisknop te klikken en Save te selecteren. Let op, je slaat nu een losse stelling op. Op die manier kun je ook een opgeslagen stelling plaatsen door in het rechtervak in het onderste gedeelte met de rechtermuisknop te klikken.

​Let op:

​Het programma slaat stellingen op en niet partijen of een aantal zetten.
Als je tijdens de instructie stellingen wijzigt, wordt dit niet opgeslagen. Als je dit wil, moet je de bestaande set overschrijven of de set apart opslaan.

x

Als je met een digibord een les gaat geven met ChesserDemo zitten er wat handige functies in het programma, di je kunt gebruiken. Bij het geven van een les kan het wenselijk zijn om het menu rechtsonder te verbergen, dit leidt alleen maar af en heeft tijdens de les geen functie. Dit doe je door op de schuifknop te klikken. Je kunt nu met de knop Open (linksboven) je set van stellingen openen. Met de knoppen aan de linkerkant kun je door je les heen navigeren. 

Hiermee open je een nieuwe set​

Met deze pijl en de pijl hieronder navigeer je door je stellingen heen. Aan het getal kun jezien met welke stelling je bezig bent, bijvoorbeeld 6 van 8. Het is overigens altijd mogelijk om een leeg bord of beginstelling tussendoor op te roepen via het menu rechtsonder. Ook kunnen er vanuit het menu stukken bij geplaatst worden.​

Als je tijdens de lessen zetten op het bord uitvoert kun je met Undo weer terugzetten en met Redo weer vooruit zetten. Handig als je bijvoorbeeld een combinatie analyseert en weer terug wil naar de oorspronkelijke stelling. Let op je moet wel op de tekst Undo of Redo klikken. (hij licht wit op als je er op klikt)

In een klas kun je het programma prima bedienen, door met je vinger stukken te verplaatsen, of nieuwe stellingen te openen. Je kunt het bord ook van achteruit de klas bedienen door de muis mee te nemen en bijvoorbeeld op een boek te leggen dat je vasthoudt. Je kunt dus rondlopen door de klas en ondertussen het bord bedienen, als je dat wil.

x

Naast het plaatsen van de schaakstukken kun je op het borden velden markeren en lijnen aangeven met pijlen. Dit zijn functies die NIET worden opgeslagen als je een stelling of positie opslaat. De blauwe ster, het groene plusje en het rode minnetje worden WEL opgeslagen.​

Je kunt de pijlen gebruiken doorop één van de pijlen te klikken en vervolgens op het bord de lijn te trekken met je vinger of muis. Als je de pijl niet meer wil zien klik je er nog een keer op of zet je de functie uit door weer op één van de pijlen linksonder te klikken. Let op, als de pijlfunctie aanstaat kun je geen stukken verzetten. Daarvoor moet de functie weer uitgezet worden. Dit doe je door opnieuw op de pijl in de linker balk te klikken.​

Naast het plaatsen van pijlen en tekens is het ook mogelijk een stuk of veld te accentueren. Bij een stuk doe je dit door er één keer op te klikken. Er komt nu een rand om het stuk heen. Bij een veld doe je dit door aan de rand van het veld te klikken. Nu is het veld omrand. Door er weer op te klikken verdwijnt de rand weer. 

x

De functie om de set van stellingen uit te printen is nu beperkt mogelijk. Er wordt gewerkt aan een uitgebreide functie, waarbij je de mogelijkheid hebt om eenvoudig je eigen werkblad zelf in te richten en vorm te geven. Nu kun je een set afdrukken als het om 6 stellingen gaat of een meervoud ervan. Je krijgt dan een voorblad en een blad met de diagrammen ( 6 per pagina) ook is het mogelijk hem als PDF op te slaan. Dit kan alleen als je, nadat je op Print hebt geklikt, de optie Microsoft Print to PDF in je scherm ziet staan. Als je die selecteert en op print drukt slaat hij de stellingen op als een PDF bestand. Omdat de functie in ontwikkeling is kunnen we niet beloven dat het omzetten naar PDF altijd vlekkeloos verloopt.

x

Wij gebruiken cookies om u de beste online ervaring te bieden. Door akkoord te gaan, accepteert u het gebruik van cookies in overeenstemming met ons privacybeleid. Meer informatie over het privacybeleid leest u hier.